Turopplevelse – Ruta del Barranco de Hoz en Calomarde

CALOMARDE

Kun 4 timer med bil nordvest for Alfaz del Pi, Costa Blanca, finner vi den sjarmerende lille landsbyen med under 100 innbyggere.

Fjellene rundt Albarracin skjuler vakre landskap, som ofte blir forbigått da byen Albarracin er hovedattraksjonen. Byen ligger i den store naturparken “Reserva de Montes Universales”. Fjellandskapet karakteriseres av veldig rød jord og kjempemessige klippepartier kalt “muelas”, jeksler på spansk. Det har bodd folk i dette området fra “tidenes morgen”. I byens museum kan du se kopier av hulemarier de har funnet.

20 km fra Albarracin ligger landsbyen Calomarde, hvor de nylig har pusset opp turstien “El Barranco de la Hoz” (den sigd-formede ravine). Ruten går gjennom kløften Rio Blanco, som er en sideelv til Guadalaviar.

Før du kommer til Calomarde kommer du til en vakker, liten foss “Cascada Batida de Calomarde”. Vi anbefaler å stoppe her, og gå nedover den tilrettelagte gangveien for å beundre fossen. Fossen blir også kalt “Cascada del Molino Viejo”, da den lå ved siden av en gammel mølle fra det XV århundre. I dag er det vanskelig å få øye på restene etter møllen.

For å komme til starten på turen gjennom ravinen, kjør gjennom landsbyen Calomarde, og parker rett før broa. Ruten starter til høyrefor broa, og er bra skiltet. Den første delen, de første 500 meter, går på en grusvei mellom fjellformasjonene. Vær obs på de store rovfuglene som har reir i fjellveggen på høyre side. Det er imponerende å se de store fuglene sveve, rett over ditt hode.

Den lille demningen vi kommer til har fått det dramatiske navnet  “Presa delos Ahogados” (de druknedes demning). Navnet skyldes en tragisk episode i 1876 da to personer druknet under et forferdelig uvær i det de prøvde å komme seg over elven. Det er satt opp en minneplate hvor de er navngitte. De hadde også med seg et esel, som berget seg.

Etter demningen blir kløften litt trangere. Vi skal ta av til høyre, oppover. Stien går nå litt på kanten av stupet, men undertegnede, som har høydeskrekk fant dette helt problemfritt.

Ved elven er det bygd en gangbro, og ruten går parallelt med elven, og under fjellveggen. Utrolig vakkert. Rett over våre hoder henger det kalksteinsformasjoner.

På andre siden av ravinen åpner landskapet seg, og vi befinner oss i en stor pinjeskog. Ruten går helt fram til neste landsby Frias de Albarracin, men vi valgte å snu ved “El Molino de las Pisadas”, og gå samme vei tilbake. Totalt var det 5 km hver vei.

Du trenger ikke være i spesielt god form for å kunne gå denne turen. Det er mye opp og ned, men vi fant det hverken farlig eller komplisert. På de “tøffeste” stedene var det kjetting å holde seg fast i. Den eldste deltageren var 92 år gammel!

 

Vi vil dog fraråde å gå turen om vinteren da dette er et område kjent for sine lave temperaturer, og det kan være is på steinene.

Vi valgte å overnatte i Frias de Albarracin. For 45 € fikk vi et dobbeltrom, og en utrolig innholdsrik frokost. Verten visste ikke hva godt han kunne gjøre for oss.

God tur!
Marit, Juan, Solfried.

[Photos ©Juan Antonio Lopez]

Innholdet er kopibeskyttet og eies av dinhjelper.com
Copyright © 2024 dinhjelper.com • All rights reserved.