Santa Barbara borgen i Alicante …

Om du enda ikke har vært en tur oppe på borgen i Alicante kan jeg forsikre deg om at det er vel vært å ta seg  en tripp. Denne borgen er for det første veldig godt bevart, og den har en lang og spesiell historie bak seg.

Den første som bygde en borg på toppen av Benacantil var far til den kjente krigeren Hanibal, nemlig Hamilcar Barcas. Etter å ha tapt den første Puniske krig mot romerne, dro Hamilcar over til Spania for å gjenerobre kartagernes besittelser fra før krigen, slik at det rike  Spania kunne betale krigserstatningene som romerne krevde.

Da han kom  til Alicante, og så opp på toppen av fjellet, var han ikke i tvil, strategisk sett ville han neppe finne en bedre plass for en borg. Som den handlingens mann han var, varte det ikke lenge før borgen sto ferdig, og han kunne dra mot Elche.

For ordens skyld måtte jo også dette området erobres før han kunne fortsette videre nordover. Egentlig var det jo bare et lite fillested, tenkte han, så det ville sikkert ikke by på noen problemer. Fullt så enkelt ble det likevel ikke. Elche visste å bite fra seg og jaget i stedet Hamilcar på flukt. Det ble slutten for Hamilcar Barcas, som ikke engang rakk tilbake til Alicante før han ble innhentet og drept.

Han fikk neimen ikke mye glede av denne borgen sin, som han hadde vært så stolt av, –  og det fikk ingen andre heller for den saks skyld. De som tok over etter ham ga nemlig en god dag i hele borgen, som smått om senn forfalt til det bare var noen få ruiner igjen.

Så gikk det bortimot tusen år og borgen forsvant i glemmeboken. Ikke tenkte romerne på borgen da de regjerte landet, og ikke tenkte vestgoterne på at det en gang hadde ligget en borg der oppe på fjellet, og heller ikke araberne ofret denne gamle borgen en tanke, i alle fall ikke i første omgang.

Mer en  100 år etter arabernes invasjon skjer det en dag noe aldeles forferdelig sør i Andalucia: en rekke flatbunnede båter seiler oppover elven til Sevilla, og før folk fikk summet seg vrimlet nordiske krigere, de fryktede vikingene, opp på land og startet en herjing og massakre de aldri hadde opplevd maken til før.

Abderahman I kom omsider på banen og fikk stoppet blodbadet og jaget  vikingene på flukt. Ryktene om det grusomme angrepet på Sevilla i 848 spredte seg, og satte en alvorlig  skrekk i folk langs hele kysten nordover. Selv om det fulgte noen rolig år, følte ikke folk seg trygge, det kunne jo tenkes at disse nordiske krigerne kom tilbake enda en gang.

Ganske riktig, 14 år senere ble de samme flatbunnede båtene observert på vei nordover mot Orihuela, litt sør for Alicante. Her slo de til igjen, herjet, brente og voldtok, var det rart om araberne i Alicante fikk kalde føtter?

Da dukket det opp en kar som hadde tatt seg en tur opp på toppen av Benacantil, og kunne fortelle  at han hadde sett noen gamle borgruiner der oppe på fjellet. Hva om de simpelthen bygde en ny borg der oppe for å verge byen og området? Ideen tente og araberne satte i gang. Tiden var kort, nå gjaldt det livet så de arbeidet på spreng og borgen tok form på rekordtid.

Under over alle undre – etter angrepet på Orihuela snudde vikingene og Alicante gikk fri. Men om dette skyldtest den nye borgen eller andre ideer, vet man ikke noe om. Likevel er det historikere som mener at man ikke kan se helt bort fra at en godt bevæpnet borg kunne ha virket noe skremmende og uventet på de brutale vikingene, slik at de valgte å la Alicante i fred.

Innholdet er kopibeskyttet og eies av dinhjelper.com
Copyright © 2024 dinhjelper.com • All rights reserved.