Noen spanske merkedager

Det er ikke alltid like lett å holde styr på de spanske helligdagene.

Ikke bare har de nasjonale helligdager, men også regionale og lokale festdager.  Butikker og offentlige kontorer stenges, og det blir pyntet til fest. Spanjolene legger mye i sine «fiestas», og det kan være parader og fyrverkeri, musikk og dans. Det er vel verdt det å få med seg en «fiesta» når man er i Spania.

Men hva er det egentlig de feirer?

Den 6. januar er de tre hellige kongers dag, og feires med opptog og gaver til barna. Feiringen av denne dagen i Alcoy anses som den eldste i Verden.

I Valenciaregionen feirer de St. Josefs dag den 19. mars

Dagen er til ære for Jesus´ adoptivfarfar, Josef, som var tømrer av yrke og ansees som snekkernes skytshelgen.

Denne dagen har vært feiret i katolske land siden middelalderen, og er muligens forløper for farsdagen. Josef er fedrenes skytshelgen, og blir sett på som et forbilde for en god far.

Den hellige Josefs dag markerer også avslutningen på Las Fallas i Valencia. Man tror at opprinnelsen til Las Fallas er at det var da snekkerne ryddet sine verksteder for skrot og avfall, som de tente på natt til Den Hellige Josefs dag.

Den 15. august feires Jomfru Marias himmelfart

Denne dagen ble også markert i Norden i katolsk tid med et eget tegn på primstaven, som er et innrammet kors. På denne dagen ba folk til jomfru Maria om at det ikke skulle bli uår. Dagen het Marias Himmelfart.

Den 9. oktober

feires gjenerobringen av Valenciaregionen fra maurerne i 1238. Kongen Jaime 1º grunnla da kongedømmet Valencia, som i dag utgjør la Comunidad Valenciana (Alicante, Castellón og Valencia).

Dagen feires med store opptog og parader, hvor folk kler seg ut som kristne og maurere.

12. oktober – el día de la Hispanidad

er dagen da man regner med at Christoffer Columbus gikk i land på øya Hispañola, og i 1987 erklærte Spania dette som nasjonaldag.

Markeringen er veldig forskjellig fra vår egen nasjonaldag – 17. mai. I Madrid feires dagen vanligvis med militær parade hvor kongen og representanter fra regjeringen er til stede.

1. november

minnes spanjolene sine døde, og pynter gravene med blomster. Det er en typisk dag hvor familien samles.

Den 6. desember feires den spanske grunnloven

Etter at diktator Francisco Francos døde i 1978 ble dagens grunnlov utarbeidet og godkjent.

For spanjolene er dette selve symbolet på skillet mellom nesten 40 år med totalitært styre, og et styre med frihet og demokrati.

Etter at nasjonalforsamlingen hadde godkjent et utkast til grunnloven, ble det holdt en folkeavstemning den 6. desember, og grunnloven ble godkjent.

Det er ingen stor markering av dagen hvor folk kler seg i nasjonaldrakter og henger opp flagget, slik det gjøres 17. mai i Norge. For de fleste er dette kun en kjærkommen fridag.

Den 8. desember feires den ubesmittede unnfangelsen – Día de la Inmaculada Concepción

Dette er en dogme i den katolske kirken som ble avgjort i 1854, og hevder at Jomfru Maria var fri fra den opprinnelige synd.

Historien er faktisk mye eldre, og går helt tilbake til 1476 da fridagen ble innført av pave Sixtus IV.

Dagen kalles i den nåværende katolske kalenderen for «Jomfru Marias uplettede unnfangelse» og er en forpliktet helligdag for alle katolikker.

Jesus fødsel feires den 25. desember

Historien forteller at keiser Constantino den store la feiringen av Jesu fødsel til denne dagen, som falt sammen med romernes feiring av Sol Invictus.

Jesu fødsel feires nær årets korteste dag, mens Johannes døperens fødsel feires den 24. juni, nær årets lengste dag.

Etter Jesu fødsel blir dagene lenger og lenger, mens etter Johannes døperens fødsel blir dagene kortere og kortere i påvente av Jesu fødsel.

Når det kommer en vanlig arbeidsdag mellom to fridager eller helligdager er det mange spanjoler som tar denne dagen fri. Dette kalles «un puente».

«Felices Fiestas»

[Photo: © pixabay og internet]

Innholdet er kopibeskyttet og eies av dinhjelper.com
Copyright © 2024 dinhjelper.com • All rights reserved.