DET Å VÆRE NORSK I SPANIA HAR SINE FORDELER, NÅR DET GJELDER PLANLEGGING AV ARV.
Under publiserer vi en artikkel skrevet av samarbeidspartner, advokat Alicia Miranda ved kontoret Ripoll Abogados.
Et av spørsmålene vi oftest mottar på kontoret, er om en norsk enke eller enkemannen, kan beholde huset i Spania, i uskifte, når ektefellen dør. Den generelle oppfatningen har alltid vært at dette ikke er mulig, men dette er ikke riktig. Hvis den avdøde har norsk statsborgerskap, har den etterlatte rett til å sitte i uskiftet bo om de har denne retten i Norge. Alt nedenfor henviser til de som har denne retten.
For den etterlatte vil en slik deling vanligvis være en stor økonomisk og personlig belastning. For å begrense denne belastningen har Norges arvelover regler som gir den etterlatte rett til å overta felleseiet som uskiftet bo, også i Spania.
Reglene om uskiftet bo innebærer i praksis at man på visse betingelser får beholde alt, altså hele felleseiet (og eventuelt særeiet), og får styre det som om man eier det hele. Først når begge er avlidne, blir arven fordelt på arvingene.
Uskifte er et norsk arvekonsept som ikke eksisterer i spansk lov. Så, hvis du er norsk statsborger og bor i Norge, har du rett til å anvende norsk lov vedrørende din arv, og derfor hvis du har rett til å sitte i uskiftet bo i Norge, har du rett i Spania og.
Hvis du har norsk statsborgerskap, men har ditt bosted i Spania, for å kunne forbli i uskifte i Spania, er det nødvendig at du lager et testamente i Spania, der du velger at norsk uskiftelov skal være gjeldende i ditt arveforetak. Denne retten tillater deg å selge huset i Spania og flytte til Norge, hvis det er ditt ønske eller bruke det som du vil uten å måtte be om samtykke fra resten av arvingene, vanligvis barna.
For å reiterere; hvis den avdøde er norsk statsborger og bosatt i Norge, kan man ha uskifte av boligen i Spania. Det samme hvis den avdøde hadde opphold i Spania, men i dette tilfellet er det nødvendig at han hadde et testamente i Spania og velger norsk uskiftelov.
De spanske enker og enkemenn har ikke denne rettigheten, det er ikke noe lignende begrep i våre arvelover. Den mest liknende er bruksretten. Men denne rett gir den etterlatte utelukkende bruksrett, og er derfor mye mer begrenset enn den norske uskifteloven. Av denne grunn, og for å unngå å blande rettigheter når du lager et testamente i Spania, er det sterkt anbefalt at du får råd fra en profesjonell som kjenner forskjellen mellom disse konseptene. Ellers vil testamentet frata deg din rett til å fritt disponere ditt feriehus i Spania når din mann eller kone går bort.
[Photo: ©pixabay.com]