Et skjæringspunkt mellom norsk, spansk og arabisk historie …

 

I vår historiske Nasjonalskatt Snorre står det mye rart. En av historiene går på Sigurd Jorsalfars korstog til Det Hellige Land. På den turen opplevde han et helt spesielt eventyr da han kom til den idylliske øya Formentera i Balearene.

Kong Sigurd og hans barske krigere lot seg friste og steg i land. Der fikk de høre en bloddryppende historie om brutale arabiske krigere som hadde hærtatt øya, og ikke bare det, men de hadde røvet og gjemt skattene deres i en grotte oppe i fjellsiden.

Fra sjøen hadde Sigurd sett ganske mange grotter langs den ugjestmilde og bratte kystlinjen, men de viste ham hvilken grotte det var, og  nordmennenene var ikke i tvil. Den skatten ville de ha tak i!

De fant stedet og greide å komme seg på land selv om det var ganske bratt der.

Sigurd prøvde først å klatre opp den bratte fjellsiden for å ta araberne fra sjøsiden. Dette lot seg bare ikke gjøre for de ugjestmilde araberne oppe i grotten bombarderte dem med stein og piler, så de måtte  bare gi seg .

Araberne jublet og følte seg bokstavelig talt ovenpå der de sto  i huleåpningen,  sjikanerte og beskyldte dem for å være noen usle feiginger, samtidig som de viste dem noen av alle sine rikdommer.

Dette var mer enn Sigurd  tålte, en slik behandling ville han ikke finne seg i. Han fikk tak i to ”barker”, dvs. to spanske små-båter, og dro disse helt opp på  platået over hulen. Her surret han tau rundt både for- og akterenden på båtene og fylte dem med krigere og amunisjon før han lot dem fire ned foran hule-åpningen. Nå var det Sigurd som fikk overtaket. Fjellet dannet, som Snorre sier, et overheng over hulen og Sigurds menn kunne sende et regn av piler ned på araberne, som i redsel flyktet innover i hulen.

Dermed kunne folkene på stranden klatre opp i fred og forene seg med båtfolket.  Hedningene inne i helleren våget seg ikke ut, og Snorre fortsetter :

Da lot kongen bære inn i helleren store stokker og gjøre et stort bål i helleråpningen, som de tente ild på. Da ilden og røyken nådde hedningene, lot noen av dem livet, og noen gikk imot våpnene til nordmennene, og alle sammen ble drept eller brent.  Der fikk nordmennene det største hærfang som de hadde tatt på denne ferden.

Her ender for så vidt historien, men ikke helt. I år 2000 dro en gruppe fra Historiegruppen over til Formentera for å finne denne historiske grotten som Snorre fortalte om. Folk på øya kjente til grotten, men de visste ikke sikkert hvilken av grottene som var den riktige.

Innholdet er kopibeskyttet og eies av dinhjelper.com
Copyright © 2024 dinhjelper.com • All rights reserved.