Balboa, en spansk conquistador på 1500-tallet …

At Columbus fant Vestindia og Cortez erobret Aztekernes rike i Mexico er allment kjent, men hva med Spania og Sør-Amerika?

I året 1513 begynte det for alvor å bli fart på oppdagelsene og erobringene i det sørlige Amerika.  En av conquistadorene var Balboa, som startet  sin karriere som bonde på Haiti uten særlig hell.  For å si det som det var  gikk han simpelthen konkurs. Kreditorene var etter ham sent og tidlig, og til slutt rømte han fra hele elendigheten. Han snek seg om bord i et skip, fant en kiste han krøp oppi og ble med som blindpassasjer til Alonzo de Hojedas rike ved nordkysten av Sør-Amerika. Dette området hadde Hojedas fått som gave fra kong Ferdinand den Katolske etter at han hadde deltatt på en av ekspedisjonene til Columbus. Om Balboa ikke egnet seg særlig bra som bonde, viste det seg snart at han hadde langt andre evner å skilte med i tillegg til en forbløffende energi.

Møtet med Hojedas imponerte ham ikke særlig. ”Den mannen er ikke hendt til å styre”, tenkte han, og han fikk rett. Hojedas kom snart i  vanskeligheter og så ingen annen utvei enn å dra til Haiti for å søke om hjelp. Dro gjorde han, men han vendte aldri tilbake.

Som ny leder sendte kongen en pedantisk og lærd mann ved navn  Encisco for å ta over kolonien. Balboa så det med en gang, denne fyren hadde overhode ingen ting han skulle ha sagt i sitt nye og brutale miljø,  og nå øynet han simpelthen sjansen til å avansere.

Først tvang han Encisco til å trekke seg fra stillingen som leder av kolonien, hvorpå han regelrett sendte ham tilbake til Spania, og tok over hele styringen selv. Kort og greit.

Lenger vest var det en annen conquistador, Diego de Nicuesa, som hadde fått råderetten over østsiden av Panamaeidet. Denne fyren kom også opp i vanskeligheter og dro over, ikke til Haiti, men til Hojedas  for å søke om hjelp. Balboa var sant og si ikke særlig interessert i å hjelpe den uheldige Nicuesa, men å overta kolonien hans,  kunne han godt tenke seg. Dermed plasserte han Nicuesa i en gammel holk av en båt og sendte ham til havs. Siden var det ingen som hørte noe mer til ham, mens Balboa satt igjen som enehersker over begge koloniene øst for Panama.

Ikke noe av dette var særlig pent gjort, likevel skulle det snart vise seg at han faktisk ble en både dyktig og populær hersker. Streng og nådeløs kunne han være i blant, men samtidig var han også en utpreget rettferdig kar, beundret for sitt mot, sin innsatsvilje og sin dyktighet. Han krevde heller aldri mer av andre enn av seg selv, og delte både medgang og motgang med sine soldater.

Gull, gull og atter gull, var likevel det han egentlig traktet etter i likhet med alle andre conquistadorer i Den Nye Verden.

” Er det gull dere søker” sa en indianer han ble kjent med,   «skal dere krysse det fjellet der i vest. På andre siden er det et stort hav og lenger sør vil dere finne et land med mer gull og større rikdom enn dere kan drømme om”.

Dette ble startsignalet for Balboa, og hæren ble gjort klar for å finne nytt land som skulle gjøre dem rike.

Etter en lang og strevsom marsj, gjennom jungel, sumpområder og kryssing av elver, kom de omsider fram til fjellet indianeren hadde fortalt om. Balboa klatret opp til toppen alene, han selv ville være den som fant beviset for at Den nye Verden var etkontinent!  En mektig og overveldende opplevelse var det  da han rettet ryggen etter den siste kneiken og skuet ut over land og hav ingen andre i Europa før ham hadde sett. Det var som om hjertet skulle briste av stolthet og begeistring, før han snudde nedover igjen for å hente sine folk ned til kysten.

Vel nede på stranden sammen med soldatene, vasset Balboa høytidelig ut i sjøen med kongebanneret høyt hevet over hodet, og i sin konges navn erklærte han det nyoppdagede havet for spansk territorium. Det var et stolt øyeblikk, ikke bare  for Balboa, men også for den spanske kolonisasjonens historie. Veien til nye områder for de spanske conquistadorene var åpnet.

Men, det hjalp ikke at Balboa var førstemann ved kysten til det nye havet, ei heller at kong Ferdinand var både imponert og fornøyd med hva Balboa hadde oppnådd. Loven hadde talt og den stolte conquistador ble kalt hjem til Spania for å stå til rette for sitt tidligere  overgrep mot den arme Encisco.

Istedenfor å høste gull og ære ble Balboa anklaget for høyforræderi og henrettet i 1517.

Én kommentar til “Balboa, en spansk conquistador på 1500-tallet …”

Det er stengt for kommentarer.

Innholdet er kopibeskyttet og eies av dinhjelper.com
Copyright © 2024 dinhjelper.com • All rights reserved.